Eurovision Song Contest - Semifinal 2




S
emifinal 1 var helt okej, visst, nivån på bidragen var väl inte jättehög, men det var ändå kul att se alla bidrag. Jag gissade rätt på 7/10 och det är jag rätt stolt över=)
Ikväll är det dags för semifinal 2 och Sverige!!!
Så här tycker jag om kvällens bidrag:

1. Armenien: Eva Rivas – Apricot stone
Sångerskan har en enorm utstrålning och efter en ganska rörig första vers så kommer en rätt bra refräng. Hon är ingen supersångerska men låten kräver heller inte det.

2. Azerbaijan: Safura – Drip dop
Det är svenskar som gjort den här låten och det hörs. Det har en ganska stark västerländsk touch. Låten är helt okej men sångerskan är väldigt tråkig och har noll utstrålning. Inte jätterolig röst heller. Hade låten varit i lite snabbare tempo och haft typ Rihanna som sångerska så hade den kommit till sin fulla rätt.

3. Bulgarien: Miro – Angel si ti
Otroligt slemmig sångare men han har rätt bra röst. Det är fart i låten och den kan nog falla de flesta i smaken, om man gillar lite halvdunk. Refrängen som inte innehåller speciellt många ord, kommer fastna direkt i folks hjärnor. Låten har dock värdelöst slut.

4. Cypern: Jon Lilygreen & the Islanders – Life looks better in spring
Trevlig låt med trevlig gitarr och kör. Allt känns så himla trevligt att det nästan blir för mycket av det. Men det är rätt bra ändå och jag tror detta kan falla många i smaken.

5. Danmark: Chanée & N’evergreen – In a moment like this
Bakgrundsmusiken låter lite likt det i “Every breath you take” av Sting och låten i helhet låter väldigt Eurovisionsaktig. Den är väldigt proffsigt gjord och låter väldigt västerländsk vilket kan göra att det inte går så bra för den i öst. Snygg höjning.

6. Georgien: Sopho Nizharadze – Shine
De skulle behöva sänkt låten en halvtonart för sångerskans röst blir väldigt gäll i de högre partierna och det låter väldigt ansträngt. Men det är en väldigt fin låt.

7. Holland: Sieneke – Ik ben verliefd
Detta är så skrattretande dåligt. Det låter som en låt som skulle varit perfekt för Lotta Engberg och Kicki Danielsson, nu är det istället en 17-åring som är stylad som en 45-åring. Det blir patetiskt och fruktansvärt dåligt. Men jag ska inte sticka under stolen med att låten sätter sig direkt i huvudet, vilket kan vara till låtens fördel i tävlingen.

8. Irland: Niamh Kavanagh – It’s for you
Jag gillar inte sångerskans röst och hon har noll utstrålning. Älskar de irländska flöjterna, är fruktansvärt svag för det. Så om sångerskan var tyst och endast flöjterna hördes, så skulle jag rösta på det här bidraget. Melodin är väldigt fin.

9. Israel: Harel Skaat – Milim
Bra sångare och fin melodi. Den här låten kan gå långt. Tror den kan passa folk både i öst och väst. Även fast han sjunger på israeliska så förstår man allt han sjunger tack vare hans förmåga att förmedla en känsla.

10. Kroatien: Feminnem – Lako je sve
De tre sångerskorna sjunger alla bra. Låten känns modern (om än på österländskt vis) och det är en stark melodi. De dansar lite halvtöntigt och åmar sig lite väl mycket, men i helhet är detta bra.

11. Litauen: Inculto – Eastern european funk
The real group goes funk and insane. Så skulle man väl kunna beskriva detta. Många kommer nog tycka att detta är lite halvroligt, men för mig blir det mest töntigt.

12. Rumänien: Paula Seling & Ovi – Playing with fire
Tjejen ser fruktansvärt sönderopererad ut och killen ser ut som en bror till Arash. Men de sjunger bra och refrängen är rätt bra och den sätter sig i skallen.

13. Schweitz: Michael von der heide – II Pleut de l’or
80-tals feeling. Slemmig snubbe som nördar runt på scenen. Låten är totalt värdelös och jag har väldigt svårt att tro att den har någon som helst chans att ta sig vidare.

14. Slovenien: Ansambel Zlindra & Kalamari – Narodnozabavni rock
Slovensk folkmusik/gubbrock/dansband. Låten byter takt och genre varannan sekund typ. Detta är förskräckligt. Förstår inte hur man kan skicka sådant här skit.

15. Sverige: Anna Bergendahl – This is my life
Låten är jättefin och Anna har en väldigt orginell och bra röst. Hon sjunger med inlevelse vilket många artister glömmer bort att göra. Den kanske låter lite för västerländsk för att den ska falla andra länder i smaken, men jag tror ändå att den lyckas ta sig vidare till final.

16. Turkiet: Manga – We could be the same
En rysk version av den amerikanska gruppen Flipside. Texten är totalt värdelös men jag gillar melodin och framförallt sätter sig refrängen i huvudet direkt.

17. Ukraina: Alyosha – Sweet people
Hon har skön röst, men det känns så väldigt dramatiskt. Det är nästan så låten är lite för allvarlig i sammanhanget. Men jag tror ändå den kan gå hyfsat bra.


Jag tror att följande bidrag går vidare:
Armenien:
Eva Rivas – Apricot stone
Bulgarien:
Miro – Angel si ti
Cypern:
Jon Lilygreen & the Islanders - Life looks better in spring
Danmark: Chanée & N’evergreen – In a moment like this
Israel: Harel Skaat – Milim
Kroatien:
Feminnem – Lako je sve
Rumänien:
Paula Seling & Ovi – Playing with fire
Sverige:
Anna Bergendahl – This is my life
Turkiet:
Manga – We could be the same
Ukraina:
Alyosha – Sweet people


Jag håller alla tummarna jag har för att Sverige faktiskt lyckas gå vidare. HOPPAS HOPPAS HOPPAS!!!
=)

/C

Eurovision Song Contest - Semifinal 1



Äääntligen är det åter igen dags för Eurovision Song Contest. Det är lite lägre nivå på låtarna i år men det hindrar mig inte från att tycka till och gissa på hur det går.
Nivån är generellt högre i andra semifinalen men eftersom den första semifinalen är.. ja just först. Så börjar jag med den.


1. Albanien: Juliana Pasha – It’s all about you
Jag får lite “Anastacia feeling” när jag hör det här. Helt okej låt men det händer lite för lite. Man väntar på något extra, som aldrig kommer, inte ens en höjning finns liksom. Sångerskan har dock rätt bra röst.

2. Belgien: Tom Dice – Me and my guitar
Redan efter de första tonerna så vet jag att jag kommer tycka om den här låten, vilket jag också sedan gör. Jag är väldigt svag för avskalad singer/songwritermusik. Låten har både bra verser och refräng. Den fina orkestermusiken i bakgrunden ger låten det lilla extra och sångaren har riktigt skön röst. Enda minuset är att sångarens röst inte riktigt kommer fram live, han låter lite för nervös.

3. Bosnien Herzegovina: Vukasin Brajic – Thunder and Lightning
Låten har potential och hade kunna blivit riktigt bra, men det räcker inte enda fram. Det blir lite halvtråkigt och kanske mycket pga. sångarens obefintliga utstrålning. Låten har dessutom ett otroligt dåligt slut.

4. Estland: Malcolm Lincoln – Siren
Detta låter som ett dåligt försök att låta som ett Weeping Willowsliknande band. En pretentiös sångare vars röst skär in i öronen faller i alla fall inte mig i smaken. Detta är värdelöst på alla plan.

5. Finland: Kuunkuiskaajat – Työlki Ellää
Finska är ju verkligen inte vackert någonstans, men de får ändå ett plus för att de ändå sjunger på just finska. Det är lite för många länder nuförtiden som sjunger på engelska.
Men de två tjejernas folkmusik faller mig inte i smaken alls. Det är väl meningen att det ska vara lite glatt och roligt, men nej, detta är bara dåligt.

6. Grekland: Giorgos Alkaios & Friends – About Giorgos Alkaios & Friends
Grekland brukar kunna bjuda på rätt bra låtar men i år är det inge vidare. Den kan säkert gå hem i Grekland (självfallet), Cypern och Turkiet men i andra länder tror jag inte den har jättemånga röster att hämta. Låten är helt enkelt för tråkig och det händer för lite.

7. Island: Hera Björk – Je ne sais quoi
Förra året gick det ju väldigt bra för Island och det går nog hyfsat för dem i år också. Det blir ingen andra (eller var det tredje?) placering detta år men nog tar de sig till final i alla fall. Det är en låt som passar på de flesta dansgolven och sångerskan har riktigt bra röst. Låten har även en höjning, vilket alltid är ett plus i mina ögon.

8. Lettland: Aisha – What for
Låten går för mörkt för sångerskan så det blir en hel del falsksång i låten och sådant är jag allergisk emot. Låten blir bättre ju mer man lyssnar på den, om man lyssnar på den inspelade versionen vill säga. Live är den som sagt skit och låter som att den skulle passa att ha igång när man är på väg till giljotinen, om man vill komma in i rätt stämning.

9. Makedonien: Gjoko Taneski – Jas ja imam silata
För många sura toner. Låten är det väl egentligen inget fel på, om någon annan sjungit. Rappen mitt i låten hade man också kunnat ta bort, det blir bara töntigt.

10. Malta: Thea – My dream
Varje år har jag höga förhoppningar på Malta just för att de brukar prestera bra. Detta år blir det bara helt okej. Låten är fin men sångerskan känns lite halvbeige. Låten har potential men är lite halvtråkig.

11. Moldavien: Sunstroke Project & Olia Tira – Run away
Låten är definitivt bättre när man hör den inspelade versionen. Den är svårsjungen och det hörs verkligen när den framförs live. Skön låt som man känner för att dansa till, gillar saxofonspelandet också, det är en rolig touch. Men det låter väldigt mycket 90-tal och det är nog till låtens nackdel.

12. Polen: Marcin Mrozinski – Legenda
Det är ett väldigt konstigt intro. Faktum är att hela låten är väldigt konstig. Det totalt värdelösa engelska uttalet av sångaren är ingen höjdare det heller. Nej, detta är uruselt.

13. Portugal: Filipa Azevedo – Há dias assim
Portugal har väl i stort sätt aldrig bidragit med en bra låt i ESC, men det här året är det egentligen inget fel på låten alls. Den är jättefin även om sångerskan verkar vilja waila sönder den. Den här låten blir aldrig tråkig vilket är ett väldigt positivt betyg.

14. Ryssland: Peter Nalitch & Friends – Lost and forgotten
Det låter som att sångaren har något nerstoppat i halsen. Engelskan är bedrövlig och även om melodin egentligen är rätt fin så är allt annat så dåligt att även den blir värdelös. Dock tror jag att det här passar många i smaken.

15. Serbien: Milan Stankovic – Ovo je balkan
Det låter väldigt väldigt mycket balkan. Och det är väl kanske meningen. Men dessvärre faller det inte mig i smaken. Det låter likadant hela tiden, det händer ingenting. Kan dock tänka mig att refrängen fastnar hos många.

16. Slovakien: Kristina Pelakova – Slovakia
Sångerskan har noll klös i rösten, vilket hade behövts i den här låten. Låten hade även behövt en starkare refräng. Jag gillar musiken i låten som låter lite afrikanskinspirerad.

17. Vitryssland: 2+3 – Butterflies
Jag har dessvärre inte lyckats få tag i en liveinspelning av den här låten vilket gör det svårt för mig betygsätta korrekt. Hur som helst. Låten är fin, låter som en låt någon 90-tals grupp (typ Steps eller S Club 7) skulle kunna ha släppt.

 

Tio stycken bidrag går vidare (tror jag i alla fall?) och jag tror att det blir följande bidrag:

Belgien: Tom Dice – Me and my guitar
Estland:
Malcolm Lincoln – Siren
Grekland:
Giorgos Alkaios & Friends – About Giorgos Alkaios & Friends
Island:
Hera Björk – Je ne sais quoi
Portugal:
Filipa Azevedo – Há dias assim
Ryssland:
Peter Nalitch & Friends – Lost and forgotten
Serbien:
Milan Stankovic – Ovo je balkan
Slovakien:
Kristina Pelakova – Slovakia
Vitryssland:
2+3 – Butterflies
Lettland:
Aisha – What for

 

Imorgon är det dags!=)

 

/C


RSS 2.0